Pjevana baština

Multimediji

Multimedij „Glagoljaško pučko crkveno pjevanje u Šibenskoj biskupiji“ prvi je projekt HKU Pjevane baštine, s namjerom obrađivanja svih župa šibenske biskupije gdje postoji ovo pjevanje. Prepoznatljivi su po istom grafičkom dizajnu, a posebnost se očituje u bojama i vlastitostima pojedine župe.

Multimediji – Šibenska biskupija

Lišane

lisani Multimedijalni projekt Lišane započet je 1995. godine, tj. po završetku Domovinskog rata i povratka mještana iz prognaništva. Pod nazivom Lišanska misa 1998. ostvaren je multimedijalni komplet (knjiga, CD, kaseta) o crkvenom pučkom pjevanju, Više…

Vodice (knjiga, 2 CD-a, DVD); Prvić Šepurina (knjiga, 4 CD-a, DVD); Stankovci (knjiga, CD, DVD); Zaton (knjiga, 2 CD-a, DVD).

vodice3dsepurine3dsepurine3d1zaton3d

Grafički dizajn osmislili su Igor Krstičević i Dragan Nimac. Bogata duhovna i pjevana baština u Šibenskoj biskupiji, koja je stoljećima odolijevala svim teškoćama života na kamenu i moru, prikazana je na naslovnici koja resi sve projekte: klesani Jurjevi likovi sa šibenske prvostolnice na kamenoj pozadini (suhozid), kip zaštitnika šibenske biskupije svetoga Mihovila, te znak HKU Pjevana baština; u tu cjelinu, pokazujući istodobno posebnost, na naslovnici se utapaju motivi svojstveni svakoj župi dok na zadnjoj stranici posebnost se očituje fotografijom crkve dotične župe. Dosadašnja izdanja: Vodice, Prvić Šepurina, Stankovci, Zaton

Predstavljanje multimedija

  • Multimedijalni projekt “Vodice” predstavljen je u župskoj crkvi crkvi sv.Križa u Vodicama u četvrtak, 23. kolovoza 2007. Pozdravnim riječima prisutnima se obratila gradonačelnica Vodica Branka Juričev-Martinčev te domaćin don Frane Šimat, zatim gosp. Josip Guberina, ravnatelj glazbene proizvodnje HRT-a. O projektu su govorili dr. Dragan Nimac, glavni urednik projekta, te gosp. mr. Joško Čaleta, etnomuzikolog. Na predstavljanju su bili nazočni i gđa. Đurđica Ivanković, glazbeni urednik hrvatskog radija, gosp. Ivan Hodalić, pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo , gosp. Ante Tanfara, dožupan šibensko-kninske županije te brojni posjetioci koji su uživali u pučkim crkvenim pjesmama u izvedbi crkvenog zbora župe sv. Križa -Vodice.

Projekt Vodice bio je nominiran za diskografsku nagradu
“Porin za 2008 DISKOGRAFSKA NAGRADA”

Projekt je ušao u najuži izbor, među tri albuma duhovne glazbe.

Porin za najbolji album duhovne glazbe mogli bi dobiti albumi ‘Hrvatska duhovna glazba’ Mirela Toić, Kristina Kolar, Siniša Štrok, Maja Veljak, Mario Penzar, ‘Čovjek i Bog iz Nazareta’ Glumci U Zagvozdu, ‘Pjevana Baština – Pučko Crkveno Pjevanje U Šibenskoj Županiji, Župa Našašća Svetoga Križa – Vodice’ Pjevači Župe Našašća Svetoga Križa – Vodice, Zborovođa s. Klara Pavlović.

  • Multimedijalni projekti “Prvić Šepurina” i “Stankovci” predstavljeni su u katedrali Sv. Jakova u Šibeniku 27. rujna 2008. O pjevanju u Prvić Šepurini govorio je pučki pjevač i jedan od najzaslužnijih Šepurinjana za očuvanje starih napjeva Neven Skroza. O pjevanju u Stankovcima govorio je kninski župnik i gvardijan fra Petar Klarić. Muzikolog Jakša Primorac govoreći o projektu “Pjevana baština” istaknuo je vrijednost očuvanih melodija koje su jedinstvene u katoličkom svijetu. Pozdravnim riječima prisutnima se obratio i šibenski biskup Ante Ivas. Za vrijeme predstavljanja pjevali su pučki crkveni pjevači iz Prvić Šepurina.
  • Multimedijalni projekt „Zaton“ predstavljen je u župskoj crkvi sv. Roka u Zatonu u petak 14. kolovoza 2009. Pozdravnim riječima prisutnima se obratio mjesni župnik don Marko Gregić, a projekt su predstavili dr. sc. Dragan Nimac i mr. sc. Joško Ćaleta. O kulturnoj važnosti i doprinosu projekta govorili su predstavnici institucija koji su sudjelovali na projektu, a to su Mladen Mgdalenić u ime HRT-a, te direktor izdavačke kuće Orfej d.o.o. Željko Mesar. O crkvenom pjevanju u šibenskoj biskupiji govorio je pučki pjevač Neven Skroza, koji i sam sudjeluje u cijelom projektu. Fotograf Šime Strikoman govorio je o svojim vlastitim iskustvima stečenima u ovim projektima, istaknuvši zanimljivosti koje su se događale prilikom fotografiranja. Za vrijeme predstavljanja zatonski crkveni pjevači pjevali su svoje crkvene napjeve što je oduševljavalo prisutne.
  • Multimedijalni projekt “Lišane započet je 1995. godine, tj. po završetku Domovinskog rata i povratka mještana iz prognaništva. Pod nazivom Lišanska misa 1998. ostvaren je multimedijalni komplet (knjiga, CD, kaseta) o crkvenom pučkom pjevanju, povijesti mjesta i župe, govoru i običajima u Lišanima. Idejni začetnik bio je dr. Dragan Nimac. Projekt je ostvaren uz stručnu suradnju mr. Joška Ćaleta, etnomuzikologa. Projekt Lišane bio je tako inspiracija za druge multimedijalne projekte kao i temelj za osnivanje HKU Pjevane baštine.
Pjevana baština