Pjevana baština

Običaji

Zadnjih desetljeća u Hrvatskoj je trend revitalizacije mnogih narodnih običaja, što ukazuje na činjenicu da se kulturna svijest i identitet jednog naroda, kraja, mjesta prepoznaje i kroz njegovanje tradicije. Takvi pozitivni pristup prema tradiciji zasigurno doprinosi očuvanju narodnih običaja i hrvatske kulturne baštine. S druge strane, revitalizacija može imati i negativne učinke. Svjedoci smo da se određeni običaji (npr. neka pjevanja ili obnavljanja narodnih nošnji) u nedovoljnom poznavanju onih koji ih revitaliziraju, ili loše prenose, što ne odgovara prostoru i vremenu, ili previše moderniziraju, što ne oslikava njihovu prvotnu originalnosti.
Pod rubrikom Običaji, namjeravamo donositi osobna iskustva i sjećanja pojedinih običaja, stručna obrađivanja, te po potrebi ukazivati i davati savjete na koji bi način i što se moglo obnoviti.

Za početak donosimo opisivanje običaja u župi Lišane, koje je napisao Marko (fra Frano) Nimac, 1930tih. Tekst se nalazi u sklopu knjige Lišanska misa.

IzložbaIzložba o Zatonskoj narodnoj nošnji bila je postavljena u staroj zatonskoj crkvi, a predstavljena je prigodom ovogodišnje proslave sv. Roka, zaštitnika Zatona, (14.-20.VIII.2009.). Izložba je privukla mnoge znatiželjnike te pobudila Zatonjane i Zatonjanke da u podrumima, škrinjama, naftalinskim ormarima potraže stare slike, odjeću, obuću, instrumente…

Pjevana baština