Splitska nadbiskupija

Multimedij Podstrana

Monografija, 2 CD-a, 2 DVD-a

Joško Ćaleta, Tonći Ćićerić, Ema Goreta, Danko Vlašić, Mladen Žanić. Podstrana – Glagoljaško pučko crkveno pjevanje u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Dragan Nimac (ur.). Zagreb. Hrvatska kulturna udruga Pjevana baština, Institut za etnologiju i folkloristiku, Hrvatsko katoličko sveučilište. 2017.

Multimedij „Podstrana – Glagoljaško pučko crkveno pjevanje u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji” deseti je u nizu projekata Hrvatske kulturne udruge „Pjevana baština“ i prvi multimedij posvećen glagoljanju po župama Splitsko-makarske nadbiskupije. Monografija na 180 stranica sadrži tekstove o povijesti, običajima i crkvenom pjevanju, notne transkripcije i fotografije iz Podstrane. Dva nosača zvuka (CD) sadrže 41 glagoljaška pučka crkvena liturgijska i paraliturgijska napjeva iz Podstrane. Dva nosača slike i zvuka (DVD) sadrži dokumentarne filmove o pjevanju, mjestu i župi Podstrana .
Na naslovnici su motivi svojstveni svim izdanjima iz Splitsko-makarske nadbiskupije (znak splitske prvostolnice i Grgura Ninskog, zagovornika staroslavenskog jezika i narodnog pisma glagoljice kao i glagoljaškoga bogoslužja, čiji monumentalni kip resi staru splitsku jezgru) te motiv svojstven za pojedinu župu, za Podstranu to jue zvonik i crkva sv. Ante i Roka u Podstrani te grb sv. Jure zaštitnika Poljica.

GlazbaGalerija